Groene grondstoffen uit afval

Een publicatie van het Massachusetts Institue of Technology deed me terugdenken aan ecos Zuidlaren, Magnegas en eco2eco.

De afgelopen jaren heb ik veel geleerd, plezier gehad en een kapitaal verloren met duurzame projecten. Ik beschouw het als lessen in duurzaamheid maar ook in het kiezen van de juiste projecten!

Rond 2007-2011 was ik actief met eco2eco, samen met Wiebe Feenstra, ook uit Meeden. Het was in feite een start-up die probeerde om vanuit restafval schone, bijna syntetische diesel te maken. Met techniek van twee Duitse en een Zwitsers bedrijf probeerden we een rendabel businessmodel op te zetten maar we liepen aan tegen de grenzen van beschikbaar afvalplastic. Zijn hele bijzondere regels voor maar restafval dat je zelf in de kliko of de zak gooit is niet van jou, of van de gemeente/provincie maar van een vrij schimmig opererend consortium.

Dat betekende dat “ons” Gronings afval via Brabant verstookt werd in Midden Duitsland, logistiek een drama maar kennelijk uitermate winstgevend. Dat was het eerste probleem, de techniek was nog niet optimaal en uiteindelijk hebben beide problemen ons de das omgedaan. Ondanks morele en wat financiele steun vanuit de provincie!

Ik moest daaraan denken omdat ik via de nieuwsbrief rond M.I.T. een blik op een mooie oplossing las voor het plastic afval!

Auteur: JohnPeter

JohnPeter Elverding (1957) begeleidt ondernemers en ondernemingen op gebied van een duurzame toekomst, waarbij de winst een noodzaak is om duurzaam te kunnen groeien en waarbij kosten niet zozeer de laagste maar de voor iedereen beste kosten zijn.