Heet!

Niemand kan er om heen: Het is een van de heetste zomers van Nederland. En een van de droogste, wat voor veel boeren en bedrijven een uitdaging van formaat gaat worden. Wat kunnen we er aan doen? Als bedrijf, als persoon?

Isolatie zorgt er voor dat de warmte in huis blijft, dus in de zomer is dat niet zo handig. Daarom zijn een aantal zaken van belang, die soms zo vanzelfsprekend zijn dat je je afvraagt waarom ze niet veel meer gebruikt worden.

Er zijn twee soorten warmte: Directe warmte, de zon die je bankstel, de vloer en een deel van de binnenmuren opwarmt. Die hitte blijft lang zitten en dus is het van belang dat de zon niet naar binnenkomt. Zonwering aan de buitenkant, zoals UV-folie op de ramen en zonneschermen zijn daarom van groot belang. In de winter wil je die zonnewarmte natuurlijk wel hebben, en bij storm blijven de markiezen niet altijd goed op hun plaats!

De tweede warmtebron is de buitenlucht. Lekker het raam open zetten kun je het beste doen in de (vroege) morgen en late avond, uiteraard met beveiliging tegen vliegend en stelend gespuis.

Maar er is meer:

Airco op zonnepanelen: Als je genoeg panelen hebt lever je nog steeds (wat) stroom maar ook hier geldt: Hoe minder je hoeft te koelen hoe beter. Dus laat je airo de lucht aanzuigen vanaf de noord of oostkant, daar is de lucht vaak minder warm dan op de zuidkant.

Een huisventilator die werkt op zonlicht:
Als je een zwarte stalen pijp monteert op een schoorsteen zal deze, omdat hij heet is, de lucht opwarmen en die hete lucht omhoog duwen waardoor de lucht in je kamer in beweging komt en, als je een verbinding hebt met je kruipruimte, of een grote, koele body (plas water) gaat de afkoeling extra snel en gehaal gratis.

Kleding
Ik had vorige week een gesprek met een paar dames uit Oost-Midden Africa, zoals Ethiopië. Zij zijn altijd helemaal ingepakt, net als de mannen in hun thuisland. Lichte kleuren voorkomen dat je bloed warmer wordt en dus heb je minder last van de brandende zon.

Voetenbadje, ijs op je hoofd of polsen.
Er zijn plekken in ons lichaam waar de bloedsomloop dicht bij de oppervlakte ligt. Door die plekken in contact te brenegn met koud water kun je de temperattur van je bloed omlaag brengen en daarmee je gevoels- en je echte temperatuur: Voetenbad is het meest bekend, je polsen/handen onder een koude kraan of in water is handig voor onderweg en een natte handdoek op je hoofd zou ik alleen in privacy doen..